TEDAVİLER
ÇOCUK VE ERGEN BESLENMESİ
Besinler, bebeğin anne karnından başlayarak hayatı boyunca mental gelişimini, bağışıklık sistemini, kilosunu, hastalıklara olan yatkınlıklarını ve hatta alerjenlere karşı olan tepkilerini dahi etkilemektedir. Yaşamın ilk yıllarında yağ hücrelerinin sayısı ile birlikte içerdikleri yağ oranı da artar ve yağ hücre sayısının artışı ergenlik dönemi ile birlikte 12- 20 yaş aralığında devam eder.
Obezite çocukluk dönemi obezitesi ve erişkin dönemi obezitesi olarak ikiye ayrılır. Obezite çocukluk döneminde başlarsa, yağ hücre sayısı da 3-5 kat artış gösterir. Ve maalesef, obezite çocukluk döneminde başladığında 40%’ı, obezite ergenlik dönemde başladığında %80’i erişkin yaşa gelindiğinde obez kalmaktadır. Obezite ergenlik dönemi öncesinde başlaması durumunda boy uzunluğu beklenenden az olabilmektedir.
Çocuklarda obeziteye yol açan çevresel faktörler
- Yeterli anne sütü alamamak
- Meyve ve sebzeye karşı isteksizlik
- Düşük posa tüketimi
- Hazir besin tüketimi
- Ailenin beslenme alışkanlıkları
- Bebe bisküvileri
- Hazır meyveli yoğurtlar
- Çikolata
- Şekerli ve/veya fruktoz şurubu içeren gazlı içecekler

Çocuklarda obeziteye yol açan genetik faktörler
Çevresel faktörlerin etkisi ile kalıtımsal obezite kontrol edilebilir seviyede kalabilmekte ya da çocukta hastalıkla seyir edebilmektedir. Anne ve baba obez ise, çocuğun obez olma riski 80%’dir. Anne de hamilelik diyabeti görülmesi dahi, çocuklarda yağ oranını arttırarak, obezite gelişimine neden olabilmektedir.
Endokrin Nedenler
- Hipotiroid
- Astım
- Cushing Sendromu
- Polikistikover
- İnsülin direnci
Anne karnından itibaren çocuğa doğru gıdanın verilmesi son derece önemlidir. Her geçen gün yetişkinlik döneminde görülen kronik hastalıkların çocuklarda görülme oranı artmaktadır. Tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyonun görülme oranı 10 – 12 yaş aralığında oldukça artış göstermektedir. Çocuğunuzun fazla kilolu olduğunu düşünüyor ya da beslenme yanlışları olduğunu gözlemliyorsanız sorunu ciddiye almalı ve muhakak diyetisyenden destek almalısınız almalısınız. Maalesef yapılan en büyük yanlışlardan biri, çocuğa bilinçsizce verilen düşük kalorili diyetlerdir. Çocuğun büyüme ve gelişim döneminde, düşük kalorili diyet uygulanması son derece sakıncalıdır. Besin öğelerinin yetersiz alımı ile birlikte bağışıklık sistemi zayıflatmakta ve hastalıklara daha açık hale gelinmesine neden olmaktadır. Ortopedik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kızlarda hormonal bozukluklar ve regl düzensizlikleri oluşabilmektedir. Erkeklerde jinekomasti (meme bölgesinin yağlanması) gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Kızlarda yemek yeme ile ilgili bozukluklar olarak anoreksiya nervosa ve bulimia nervosa görülmektedir. Kendi kendilerini kusturmakta, laksatif ve diüretik ilaçlar kullanmakta ve sağlıklarını bozulmaktadırlar.
Doğru tedavi ile sorun hızlıca çözülerek, çocuğunuza hayatı boyunca sürdürülebilir doğru beslenme alışkanlığı kolayca kazandırılabilir.